Nyheten är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

Tavelbergets Vindpeng 2019

Vindkraftverk

Vindpengen 2019 gick till Framtid i Lingheds projekt Multiarena och till Lingheds IF.

Varje år delar delägarna i Tavelbergets vindpark ut en frivillig ekonomisk ersättning från Tavelbergets vindkraftpark direkt till bygden, en så kallad vindpeng. Delägarna består av Dala Vind, Falu Energi & Vatten och Dala Vindkraft ekonomisk förening.

Motivering

Vindpengen 2019 gick till Framtid i Lingheds projekt Multiarena, och till Lingheds IF, som tillsammans delade på 55 000 kronor.

  • Framtid i Linghed projekt Multiarena fick 25 000 kr för uppstart och bygglovs­ansökan av projektet.
    ” En multiarena skapar ett komplement till skolan, bandy­planen och idrottslivet. En samlings­punkt för både organiserad och spontan idrott. Vindpengen bidrar med starten till ett lång­siktigt arbete.”
  • Lingheds IF fick 30 000 kronor för belysning till bandy­planen.
    ”I Linghed har alltid bandyn haft stor betydelse för byn. Lingheds IF kan med ny belysning på bandy­planen bidra till att bandyn lever vidare. Vindpengen bidrar till ny belysning som i sin tur bidrar till att barn och ungdomar kan fortsätta spela, leka och utöva bandy i byn.”

Läs mer om vindpengen och juryns motivering Länk till annan webbplats.

Fakta/ Tavelbergets vindpeng

Vindpengen infördes redan i samband med att Tavelbergets vindkraftpark byggdes 2010. Det är en frivillig ekonomisk ersättning från de tre delägarna i vindkraftparken; Falu Energi & Vatten AB, Dala Vind AB och Dala Vindkraft Ekonomisk Förening. Syftet med vindpengen är att en del av avkastningen från vindkraften ska gynna en positiv utveckling i trakten runt Linghed.