Nyheten är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

Faluns kranvatten vidare till final

Bilden visar tre kvinnor och en man som står på en scen

På bilden står från vänster Gunilla Hultgren Karell (juryns ordförande), Johnny Ström (driftansvarig), Lena Melander (chef för Vatten) och Linda Pérez (jurymedlem).

Faluns kranvatten föll juryn i smaken under regionfinalen i Kranvattentävlingen. Tillsammans med Ockelbo tävlar vi nu vidare i finalen i Stockholm.

Var femte år utser branschorganisationen Svenskt Vatten vilken kommun som har Sveriges godaste kranvatten. I tio regionfinaler har landets kommuner tävlat om totalt 20 platser till riksfinalen i Stockholm den 18 november. Under dagens regionfinal i Gävle gick Faluns kranvatten vidare.

- Riktigt kul att juryn tyckte om vårt kranvatten och ett bevis för att vi har ett väldigt gott och bra vatten. Tävlingen i sig är också viktig eftersom den sätter fokus på vatten generellt. Vatten i kranen är en vardagslyx som vi inte få ta för givet, säger Johnny Ström, driftansvarig för vattenproduktionen på Falu Energi & Vatten.

"Många goda vatten"

Juryn som bedömde vattnet var sommeliererna Gunilla Hultgren Karell, Solveig Sommarström och Linda Pérez. På plats fanns även lokala juryrepresentanterna Heli Jonsson från Mackmyra Svensk Whisky och Erik Vestin från Pastillfabriken.

- Det har varit en utmanande tävling med många goda vatten, där juryn till sist kunde kristallisera ut fyra vatten som stack ut, berättar Gunilla Hultgren Karell, juryns ordförande.

Juryns motiveringar

Falu kommun (finalplats): En vass törstsläckare med fin balans och glimten i ögat.

Ockelbo kommun (finalplats): Ett vatten med glasklar skärpa och läskande eftersmak.

Båda kommunerna är därmed klara att delta i riksfinalen som sker på Waterfront Congress Center i Stockholm den 18 november.

Följande två kommuner fick ett hedersomnämnanden:

Gävle kommun: Ett vatten med struktur och bra drag.

Mora kommun: Ett vatten i hög klass med härlig fräschör.

Riksfinalen

Nästa tävlingstillfälle är riksfinalen som sker på Stockholm Waterfront Congress Center onsdagen den 18 november. Då deltar följande 20 kommuner: Halmstad, Höganäs, Östra Göinge, Hässleholm, Nacka, Strängnäs, Flen, Mjölby, Bengtsfors, Laxå, Marks kommun, Ulricehamn, Kalix, Boden, Örnsköldsvik, Vindeln, Sundsvall, Berg, Falun och Ockelbo.