Nyheten är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

Falun har ett av Sveriges godaste kranvatten

En glad man håller upp vattenglas

Falu kommun var en av finalisterna i kranvattentävlingen som arrangerades av Svenskt Vatten. Tävlingen utser landets godaste kranvatten och imorse korades Höganäs till vinnare under en livesändning.

– Ett stort grattis till Höganäs, men också till Falun som har ett av landets 20 godaste kranvatten. Vi vann kanske inte utmärkelsen, men vi har bevisat att vårt vatten håller hög kvalitet och är väldigt gott, säger Johnny Ström, driftansvarig för vattenproduktionen.

"Stolta över vårt fina vatten"

Kranvattentävlingen anordnas var femte år av Svenskt Vatten. I år var det dags igen och totalt har 104 kommuner tävlat om vem som har det godaste vattnet.

– Kranvatten är vårt mest kontrollerade livsmedel och det är också gott, färskt och lokalproducerat. Faluns vatten är utan tillsatser och kommer direkt från källan. Vi ska vara stolta över vårt fina vatten, säger Johnny Ström.

Finalisterna:

Sveriges godaste kranvatten 2020 har Höganäs kommun och juryns motiveringar är: ”Ett vinnarvatten med självklar elegans och utsökt fräschör. Här finns balans, karaktär och en klingande längd. Som Fröding skrev ”i varje droppe är en ädelsten”.

Juryn utsåg även:

  • Götalands godaste kranvatten - Ulricehamn
  • Svealands godaste kranvatten - Flen
  • Norrlands godaste kranvatten- Boden

De 20 finalisterna var Bengtsfors, Berg, Boden, Falun (juryns omdöme: "en vass törstsläckare med fin balans och glimten i ögat"), Flen, Halmstad, Hässleholm, Höganäs, Kalix, Laxå, Mark, Mjölby, Nacka, Ockelbo, Strängnäs, Sundsvall, Ulricehamn, Vindeln, Örnsköldsvik och Östra Göinge.

Om Kranvattentävlingen

Var femte år utser branschorganisationen Svenskt Vatten vilken kommun som har Sveriges godaste kranvatten. En kunnig jury med sommelierer och vinkännare har smakat och bedömt kranvattnet i 10 regionfinaler runt om i landet. Juryn har sammanlagt smakat på 416 glas vatten från 104 kommuner.

För mer information:

Svenskt Vatten Länk till annan webbplats.