Nyheten är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

Falun förbättrar sin placering i prisundersökning

Falun landade på plats 69 av 290 kommuner i den senaste Nils Holgersson-undersökningen för 2020.

– Det är en förbättring med sex placeringar jämfört med 2019 och det är vi stolta över. Vårt mål är att nå plats 50, vilket är ett tufft mål med de förutsättningar vi har som en stor kommun med mycket landsbygd, säger Per Dahlberg, vd för Falu Energi & Vatten.

Sedan 1996 har HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen och SABO gemensamt undersökt hur mycket det kostar att driva ett flerbostadshus i landets 290 kommuner. I undersökningen tittar man på prisskillnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning (fjärrvärme).

Faktauppgifterna till rapporten kommer från Svenskt Vatten, Avfall Sverige, Energimarknadsinspektionen och Energiföretagen Sverige.

När årets rapport presenterades under veckan kunde vi konstatera att Falun har klättrat inom alla områden, utom avfall där vi tappat några placeringar jämfört med 2019.

Lägre elnätspriser än riksgenomsnittet

Årets undersökning visar att elnätspriserna i Falu kommun stigit mindre än riksgenomsnittet. Falun ligger nu på plats 53 av landets 290 kommuner.
– Det innebär att vi fortfarande tillhör de 20 procent billigaste i landet, vilket känns väldigt bra, säger Per Dahlberg.

Störst förbättring inom VA

Takten för prisutvecklingen för vatten och avlopp har ökat något jämfört med förra årets rapport sett till hela landet. Falun däremot har klättrat 12 placeringar i år.

 

Bilden visar ett höghus med balkonger och siffror

Faluns placeringar i årets Nils Holgersson-undersökning: fjärrvärme (50), el (53), avfall (96), vatten och avlopp (142). Total placering blev 69 av 290 kommuner.

Om Nils Holgersson

Årets rapport och övriga rapporter går att läsa här:

Nils Holgersson-rapporten 2020 Länk till annan webbplats.