Nyheten är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

Äntligen öppnar Återbruket i Bjursås och Svärdsjö

Kvinna framför en Återbruket som är en grön container

Cajsa Hagberg utvecklingsledare för Återbruket.

För ett år sedan öppnade vi Återbruket på Ingarvet. Under sista veckan i november öppnar vi även återbrukslokaler på återvinningscentralerna i Bjursås och Svärdsjö.

Tillsammans med dig som bor i Falu kommun jobbar vi hårt för att minska avfallet och använda resurserna på rätt sätt. Under 2020 har vi tittat på olika lösningar för hur du som kund ska kunna lämna in saker för återbruk på återvinningscentralerna i Bjursås och Svärdsjö. Lösningen som vi har skapat är en plats för byten, där sakerna stannar på den lokala orten. Alla saker som lämnas in är också möjliga att ta med hem.

Så här fungerar det

På återvinningscentralerna i Bjursås och Svärdsjö har vi placerat containrar där du kan lämna in sakerna som du inte längre behöver. Besök gärna containern och hittar du något du vill ha, så varsågod att ta med det hem.

Exempel på saker som du kan lämna i containern:

 • Husgeråd, prydnadssaker, inredning
 • Sportartiklar,
 • Möbler, lampor
 • Hemelektronik och verktyg
 • Leksaker

Alla textilier ska läggas i påsar och stoppas boxarna till Human Brigde.

Är man osäker på vad som kan lämnas på Återbruket, fråga personalen.

Lokaler av återbrukat material

När planeringen för återbrukslokalerna drog igång, fanns det ett fokus: vi ska leva som vi lär och bygga dem av just återbrukat material.

– Lyckan var stor när det visade sig att vi ägde två rostiga containrar som inte längre används i verksamheten, berättar Cajsa Hagberg som är utvecklingsledare för återbruken.

Containrarna har fått en total make over med bland annat färg och belysning som drivs av solceller. Även inredning är återbrukad med hyllkonsoler som är köpta på Dala Återbyggdepå och hyllplan från gamla garderobsdörrar som slängts på återvinningscentralen i Bjursås.
– En stor fördel med att använda en container som lokal är att den går att flytta. Det skapar en möjlighet att använda den som ett mobilt återbruk och tack vare solcellerna blir vi inte beroende av närhet till eluttag, säger Cajsa Hagberg.

Fakta våra Återbruk

Återbruket Bjursås och Svärdsjö

 • Lämna in hela och rena saker som du inte längre har användning för.
 • Hittar du något du vill ha så får ta med det hem, helt gratis.
 • Sakerna är inte funktions- och säkerhetstestade.

Återbruket Ingarvet Falun

 • På Återbruket i Falun kan du lämna saker du inte längre behöver, men ingen utlämning eller försäljning sker. Dina saker hamnar hos våra samarbetspartners där de sedan säljs eller skänks vidare.
 • Utanför Återbruket finns en yta som är märkt med Bortskänkes, där du får ta med dig hem det du vill ha. Barnens favoritställe brukar vara Tages fyndhörna som är placerad efter huset för farligt avfall där kan du bland annat ta hem leksaker och böcker utan kostnad.
 • Sakerna inte är funktions- och säkerhetstestade.

Kontakta personal vid frågor och funderingar.