Nyheten är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

Grattis alla Falubor – vi är bästa kommunen i landet på återvinning!

Idag blev det klart att Falun är landets bästa kommun på avfallshantering.
– Det är verkligen superkul! Det är något som både vi och alla kommuninvånare ska känna stolthet över, säger Micael Grandin, produktchef för Återvinning på Falu Energi & Vatten.

Varje år sammanställer branschorganisationen Avfall Sverige hur landets kommuner hanterar sitt avfall. Rankinglistan baseras på statistik kring återvinning, avfallsmängd, sortering och kundnöjdhet.
– Vi utmärker oss extra mycket när det gäller nöjda kunder, förnybara drivmedel i våra fordon och mängden matavfall som blir biogas och näring till jordbruket, berättar Micael.

Duktiga på att källsortera

Redan 2013 utsågs Falu kommun till årets avfallshanterare och sedan dess har vi varit bland de främsta kommunerna.
– Två viktiga anledningar till framgången är drivkraft och engagemang. Redan 1995 började vi till exempel att källsortera avfallet. Idag har vi låga mängder brännbart restavfall per person. Faluborna är duktiga på att sortera förpackningar och returpapper, vilket ger en högre materialåtervinning och små mängder som hamnar i brännbart, säger Micael.

Bästa avfallet är det som inte uppstår

Men det bästa avfallet är ändå det som inte uppstår och det är också något som varit i fokus under de senaste två åren.
– Vi har till exempel satsat på att utveckla våra återvinningscentraler. I slutet av 2019 öppnade vi upp Återbruket på Falu återvinningscentral och tätt efter det öppnade vi även lokala återbruk på återvinningscentralerna i Bjursås och Svärdsjö.

Den som besöker återvinningscentralerna har säkert också uppmärksammat ”töm säcken” som handlar om att sortera ännu bättre.
– Cirka 40 procent av det som slängs i den brännbara containern på återvinningscentralerna slängs fel. Det betyder att vi kan bli ännu bättre och att det finns en hel del saker som skulle kunna återbrukas eller materialåtervinnas, säger Micael och menar att allt handlar om teamwork:
– Tillsammans med Faluborna kommer vi fortsätta resan mot en mer hållbar vardag. Så stort tack till oss alla!

Sveriges bästa avfallshanterare 2021

Topp 3-listan:

1) Falu kommun, 2) Ängelholms kommun, 3) Kristianstad kommun

Underlaget till topplistan är ett sammanvägt index som speglar avfallsverksamheten på ett övergripande sätt. Totalt ingår 16 nyckeltal inom fyra områden:

  • förebyggande och avfallsmängder
  • återvinning av material och matavfall
  • miljöeffekter och kvalitet i insamlingen
  • kundnöjdhet

Nyckeltalen jämförs sedan utifrån miljönytta och prioritet. Kostnader och avfallsavgifter ingår inte i indexet. Underlaget hämtas från Avfall Sveriges webbaserade statistiksystem Avfall Web.

Läs mer på Avfall Sverige Länk till annan webbplats..