Nyheten är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.
Vad är det som händer med elpriset?
Just nu är vi i en speciell situation. Som du säkert redan hört och sett är priset på el ovanligt högt. Du kanske funderar över varför det är så högt och om du själv kan göra något åt det?
Elpriset påverkas av en rad olika faktorer och just nu är det många av dessa faktorer som sammanfaller, vilket får elpriset att stiga. Sverige är indelat i fyra elområden, från norr till söder. Falun tillhör område tre och vi har betydligt högre elpriser än i norra Sverige
Varför är elpriset så högt?
Under vintern när det blir kallt och mörkt ute ökar behovet av uppvärmning och belysning vilket gör att efterfrågan på el blir högre.
Det är ju inte bara efterfrågan som påverkar priset utan även många andra faktorer:
- Vattenkraft – nivån i vattenmagasinen minskar under vintern när nederbörd kommer som snö och magasinen inte fylls på.
- Vindkraft – nu har det varit kallt och i princip vindstilla, vilket ger mindre vindkraftsproduktion än normalt.
- Höga priser på bränslen och utsläppsrätter ger högre pris på el.
Hur länge kommer det vara så här?
Vi vågar och kan inte spekulera i, om och när priserna kommer att sjunka. Risken finns tyvärr att de höga priserna även varar över vintern. Till våren bör elpriset sjunka i takt med att vi får mer vattenkraft och varmare väder. Har du möjlighet att hantera prisrörelser är det i det långa loppet ofta fördelaktigt att ha ett rörligt avtal.
Vad kan du göra?
Det bästa du kan göra är att se över din egen förbrukning. Var, när och hur du konsumerar el är viktigt att tänka på och kommer kanske att bli ännu viktigare i framtiden.
Så fundera lite över vad du faktiskt använder el till. Är det bara sådant du uppskattar och har nytta av? Eller även rent av sådant som är onödigt eller du kan göra mer sällan?
Några saker som drar lite mer el är:
- Att tvätta i tvättmaskin, diska i diskmaskinen och torka tvätt i torktumlaren. Tänk på att fylla maskinerna och använd sparprogram.
- Att ha golvvärme och handdukstorkar igång, kanske kan du spara golvvärme och handdukstorken till utvalda tillfällen.
- Att värma upp rum där du inte är så ofta, speciellt om de värms upp med el. Kanske du inte behöver vara i det rummet under de kallaste tiden och nöja dig med en grundvärme i rummet på 10-15 grader.
Vi hoppas att vi snart får ett stabilare läge. Om du har frågor är du så klart välkommen att höra av dig.
Läs mer på Energimarknadsinspektionen Länk till annan webbplats.