Nyheten är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

Konststudenter sätter färg på elskåp

Bilden visar bilder ett elskåp som folierat med ett dalahästhus.

Sex unga konstnärer från Lugnetgymnasiets estetiska program har fått i uppdrag att smycka varsitt elskåp i kommunen. Bakom uppdraget ligger ett medborgarförslag från 2020 som nu blir genomfört.

Under 2020 lämnade Noa Rosenström och mamma Frida in ett medborgarförslag till Falu kommun, som handlade om att förvandla elskåp till konstverk.

– Vi är ofta på Österlen under somrarna och i Simrishamn har de haft ett projekt där de låtit lokala konstnärer utsmycka elskåp. Där kan man nu hitta över 65 målade elskåp och det finns roliga konstrundor med kartor som visar var skåpen står och vem som målat dem. Det ger en till dimension i gaturummen. Mina barn tyckte det var väldigt kul – och att elskåpen i Falun kändes väldigt grå och fula då vi kom hem. Därför skrev vi ett medborgarförslag för några år sedan, berättar Frida Rosenström, mamma till barnen Stella, Jack, Noa och Julian.

Både kultur- och fritidsförvaltningen på Falu kommun och vi på Falu Energi & Vatten ställde oss direkt positiva till medborgarförslaget, och beslutade att göra verklighet av det. Sedan hösten 2022 har vi därför bedrivit ett gemensamt projekt.

"Elskåpen är viktiga för oss"

Till att börja med är det sex elskåp som berörs av satsningen. Tre av dem i centrala Falun, ett i Svärdsjö, ett i Grycksbo och ett i Sundborn. De tråkiga förzinkade plåtskåpen, som ingen lägger märke till, ersätts i stället med färgsprakande konst.

– Elskåpen är viktiga för oss och vi är rädda om dem. Genom att synliggöra skåpen på detta sätt hoppas vi att skadegörelsen och klottret minskar. Vi elkraftsnördar tycker ju att zink är vackert, men nu tar vi det till helt nya upplevelsenivåer, säger David Berg, drift- och projektchef för Elnät.

Sex studenter bakom utsmyckningen

Det är studenter på Lugnetgymnasiets bild- och formgivningsutbildning som står för den konstnärliga utsmyckningen av elskåpen. Skolan har varit positiva till projektet eftersom det ger studenterna en möjlighet att arbeta med offentlig konst och prova på rollen som professionella konstnärer. Från och med 2023 är projektet en återkommande del i utbildningen.

Sex studenter – Tyra Andersson, Julia Kindstrand, Elai Thång, Ida Johansson, Jasmin Kazem och Ellen Ottofors - står för den konstnärliga utsmyckningen av de första elskåpen.

Falun.se Länk till annan webbplats. har kommunen byggt upp en sida med information om alla konstverk och via en QR-kod som finns på skåpen kan du som besökare läsa mer om projektet och konstnärernas egna ord om sina verk.

Bilden visar en grupp ungdomar som lyssnar på en kvinna med mikrofon på stadsbiblioteket i Falun

Kommunalrådet i Falu kommun, Liza Lundberg, var imponerad av studenternas arbete och riktade ett stort tack till dem under gårdagens vernissage.

Imponerade på kommunalråd

Det går också att samlat titta på de aktuella elskåpskonstverken genom en utställning i ljushallen på stadsbiblioteket i Falun. Utställningen invigdes av kommunalrådet Liza Lundberg under en liten ceremoni på onsdagen. I sitt invigningstal riktade hon ett stort tack till konsteleverna.

– Ni har gjort något grått och trist till häftigt och vackert. Ett stort tack till er alla! Jag är imponerad över den fantastiska utsmyckningen ni gjort av elskåpen. Vi får en vackrare offentlig miljö, sa Liza Lundberg.

Mer information
Elskåpen finns på sex platser i Falu kommun. Tre av dem i centrala Falun, ett i Svärdsjö, ett i Grycksbo och ett i Sundborn. Kan du hitta alla?

Konst på elskåp - Startsida (falun.se) Länk till annan webbplats.