Nyheten är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

Det är torrt i marken - vattna vettigt!

Det har varit en lång period med lite regn och det är torrt i markerna. Lite regn innebär också att vi använder mer dricksvatten, framförallt i trädgården. Tillsammans kan vi hjälpas åt att använda vattnet smart och till rätt saker.

I nuläget finns det inga bevattningsförbud i Falu kommun, men vi uppmanar alla att vara försiktiga med vattenanvändningen. Det finns gott om vatten i våra vattentäkter, men vi kan bara distribuera en viss mängd dricksvatten per dygn från vattenverket i Borlänge.

– När det blir varmt ute ökar vattenförbrukningen ytterligare. Så här års kan varmt väder innebära att vattenförbrukningen ökar med mer än 30 procent jämfört med genomsnittlig dag i vårt område. Just nu använder vi våra reservoarer för att klara leveransen, men om det bli problem med reserverna blir det snabbt brist på dricksvatten och då kan det bli aktuellt med restriktioner som exempelvis bevattningsförbud. Genom att använda vattnet smart, kan vi undvika det, berättar Lena Melander, chef för vattenförsörjningen.

Så blir du vattensmart

Trädgården

  • I trädgården är det till exempel bättre att vattna på kvällen eller tidigt på morgonen så att vattnet gör nytta. Mitt på dagen avdunstar en stor del av vattnet.
  • Vattna gräsmattor och rabatter med vattenkanna istället för vattenspridare. En vattenspridare använder 150 liter vatten på 20 minuter.
  • Samla upp och använd regnvatten. Det gäller för alla, det vill säga enskilda bostäder, flerfamiljsfastigheter, offentliga och privata verksamheter.
  • Bevattna inte fotbollsplaner, tennisplaner eller liknande med dricksvatten. Använd sjövatten om de behöver vatten och det finns möjlighet.

Bad och pool

  • Använd kommunala badplatser för att kyla dig istället för att fylla din pool med dricksvatten.

Bilen

  • Spola eller tvätta inte bilar och andra fordon med vattenslangen. Vi hänvisar istället till auktoriserade tvätthallar och självservicehallar som återanvänder tvättvattnet.

Huset

  • Tvätta inte fasader, altaner, staket och liknande med allmänt dricksvatten med vattenslang eller högtryckstvätt.
  • Ta hand om vattenkranar som droppar:

Badrummet

  • Stäng av kranen när du borstar tänderna: