Ta till vara + Återbruket = sant

Har du möbler eller saker du inte längre behöver? Lämna det till Återbruket på Falu Återvinningscentral så kommer sakerna till användning för någon annan. Till exempel genom den nyrenoverade och utvecklade second hand-butiken Ta till vara på Ingarvet.

Det som lämnas i på Återbruket går vidare till samarbetspartners som Ta till vara, PMU Secondhand, Röda korset och skolbiblioteken i Falu kommun.

- Ta till vara är vår absolut största samarbetspartner och är oerhört viktig. Lite mer än 100 ton material per år har Ta till vara hämtat sedan Återbruket öppnade 2019, berättar Cajsa Hagberg som är utvecklingsledare återbruk på Falu Energi & Vatten.

Under hösten har ett samarbete mellan Falu kommun och Falu Energi & Vatten pågått för att utveckla butiken Ta till vara i Falun. Målet? Att skapa en hållbar och intressant inredning av butiken, öka varuexponering och försäljningen, och ge personalen en mer hållbar arbetsmiljö. Detta har så klart skett med second hand-prylar.

- En viktig del i projektet har varit ”att leva som vi lär” och skapa butiksinredningen med återbruk. Så få saker som möjligt har köpts in via nyproduktion, säger Cajsa.

Ekologisk och miljömässig hållbarhet

Falu kommun eftersträvar en hållbar utveckling och Återbruket är ett fint exempel på hur kommunen förbättrar den ekologiska och miljömässiga hållbarheten genom att samla in det som någon inte längre behöver. Det som samlas in ska i första hand gå till secondhandverksamheten.

- Om butikerna värderar att de inte kommer kunna sälja det som vi samlat in skänker vi det vidare till någon organisation som använder sakerna i sin verksamhet, exempelvis till skolor. Saker som ingen av våra samarbetspartners vill ha ställer vi på bortskänkes på Falu återvinning och i sista hand blir sakerna material eller energiåtervinning, säger Cajsa.

Givmilda Falubor

Faluborna är givmilda och lämnar mycket till Återbruket. Att köpa begagnat bidrar till en mer hållbar konsumtion och att jordens resurser används då mer cirkulärt. Hushållens konsumtion har en stor betydelse för klimatpåverkan i Sverige.

- Men kom ihåg att inte rensa bort bara för att hitta en anledning till att köpa nytt. Att rensa för att ge plats för nytt är inte klimatnytta, tvärtom. Behåll och använd så länge som möjligt, är Cajsas budskap.

Torsdagen 22 februari invigdes det nyrenoverade Ta till vara i Falun. På bilden nedan syns Cajsa Hagberg, Christina Ljung, enhetschef Arbetsliv- och socialförvaltningen på Falu kommun, Therese Andrén, Konsumentjuridisk rådgivare på Falu kommun och Maliin Stoor, Visual Merchandiser på invigningen.

Invigning på Ta till vara.