Liselott - vår första kvinnliga chef på kraftvärmeverket

Kvinna med hjälm

Internationella kvinnodagen 8 mars är ett tillfälle att lyfta de framsteg som har gjorts för ökad jämställdhet och samtidigt peka på det som finns kvar att göra. Falu Energi & Vatten har samma utmaningar som branschen i stort - nämligen att locka kvinnor till våra tekniska yrken.

På FEV finns många olika tekniska yrken. En av de kvinnor som har ett tekniskt yrke här är Liselott Wahlqvist – vår första kvinnliga driftchef på kraftvärmeverket.

Civilingenjör i Energisystem

Liselott är civilingenjör i Energisystem med examen från Uppsala universitet och SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet.
- Jag har alltid varit intresserad av matte och efter mycket uppmuntrande hejarop om vidare studier från pappa blev valet en civilingenjörsutbildning. Det var väldigt tuffa år för mig, men jag är stolt att det nu finns ett examensbevis i byrålådan, berättar Liselott.

Vad tror du krävs för att fler tjejer ska utbilda sig inom tekniska yrken?
- Goda exempel! Tjejer som går före och visar att det inte är något ”farligt” med teknik.

Vad består dina arbetsuppgifter i på kraftvärmeverket?
- Smått och stort, men mina främsta arbetsuppgifter är att se till att min personal mår bra och vistas i en säker arbetsmiljö.

Var har du arbetat tidigare och vad gjorde du där?
- Senast arbetade jag på Billeruds kartongbruk som produktionsingenjör. Där hade jag hand om utvecklingen av renseri och de två oblekta fiberlinjerna. Det var allt från att utveckla körsätt tillsammans med operatörerna, avvikelsehantering inom energi, miljö och kvalitet samt delta i projekt.

Vad är det bästa med ditt jobb?
- Gruppen och variationen! Uppskattar verkligen att jag har möjlighet att jobba både med mjuka frågor och att kunna haka på ut i lokalerna och hjälpa till med smått och gott.

Fakta

  • FEV har cirka 225 anställda varav 30 procent kvinnor.
  • FEV har 28 chefer varav 43 procent är kvinnor.
  • I ledningsgruppen är könsfördelningen 50-50.

Läs mer om att jobba hos FEV