Dags för elsnack med Per!

För att uppdatera dig som elkund och skapa förståelse för vad som händer på elmarknaden pratar vi lite då och då med Per Magnusson, vår produktchef för elhandel. Han summerar våren och ser framåt på hur sommaren kan tänkas bli.

Efter en kylig start på våren, bjöd de sista veckorna i maj på härlig vårvärme. Vårfloden och det varma vädret ledde till låga spotpriser, och i maj fick vi det lägsta månadsmedelpriset sedan 2020. Under cirka 80 av maj månads 744 timmar hade vi minuspriser på elen, som nu blivit mer och mer vanligt i takt med ökningen av vindkraft och solelsproduktion.

Det torra vädret skapade dock ett underskott i vattenkraftmagasinen, vilket drev upp priserna på framtida elkontrakt för höst och vinter rejält.

I juni har vädret svängt till kyligare och blötare, vilket hjälpte vattenkraftmagasinen att återgå till normala nivåer. Det fick priserna på höst- och vinterkontrakt att sjunka tillbaka till samma nivåer som i början av maj.

Spotpriserna fortsätter att variera kraftigt beroende på vädret, särskilt stor påverkan har vind och sol.

Vad kan vi förvänta oss av sommaren?

Förra året trodde vi på en torr och varm sommar, men efter midsommar hamnade vi i ett lågtrycksbetonat väder med regn och översvämningar. Hur vädret blir sommaren 2024 är ännu, så klart osäkert, men det ser ut att bli lite varmare andra halvan av juni.

- Vi får räkna med att elpriserna fortsätter svänga och med mer solel i systemet kan vi få minuspriser på elen under soliga dagar. I juli, när industrin tar semester, minskar efterfrågan på el och spotpriserna brukar sjunka, berättar Per Magnusson, produktchef för elhandel.

Vilket avtal ska du välja?

Elavtalet Falupriset är ett bra alternativ för dig som bor i Falu kommun. Avtalet finns i någora olika varianter:

Falupriset – Tryggt och stabilt

Med Falupriset kan du känna dig trygg med ett stabilt elpris över tid. Sedan 1 april är grundpriset 44 öre/kWh + moms.

Falupriset Vinter – Säsongsmix

Om du använder mycket el på vintern, till exempel för elvärme eller värmepump, och inte är känslig för prisvariationer under sommaren, är Falupriset Vinter ett bra alternativ. Här får du rörligt elpris under sommaren och undviker eventuella pristoppar på vintern.

Timavtal – För dig som är flexibel

Vill du att ditt elpris baseras på när just du använder elen? Då är Falupriset Tim och Falupriset Vinter Tim något för dig. Perfekt för dig som är aktiv och engagerad i din elanvändning och noggrant följer elpriserna på elbörsen.