Hantering av matavfall

Personal slänger matrester i papperssäck

Vi byter ut biopåsen till papperspåsar och säckar för alla företag. Allt matavfall ska sorteras ut och läggas i de bruna kärlen.

Matavfallet innehåller energi och näring, därför används det för tillverkning av biogas och gödsel. Det är viktigt att allt matavfall sorteras ut och läggs i kärlet avsett för matavfall. Har du frågor, kontakta vår kundtjänst.

Varför byter vi påsar?

Tidigare har matavfallet komposterats och då hann biopåsarna brytas ned i komposterings­processen. Hanteringen av matavfall har nu förändrats och bioplast­påsarna får inte användas i den nya processen, där det tillverkas biogas och biogödsel. Påsarna bryts inte ner vilket gör att de fastnar i pumpar och mekanik, men framför allt hamnar plastrester på åkrarna vid gödsling.

När ska bytet vara klart?

Efter den 30 juni 2022 får inte bioplastpåsen användas för matavfall. Har du biopåsar över kan du använda dem till det brännbara restavfallet.

Du är viktig!

När du sorterat ut ditt matavfall är du med och bidrar till målet om en fossilfri region. Av en liten påse matavfall kan vi göra biogas som räcker till att köra en vanlig personbil i 4 km. Tillsammans gör vi stor skillnad och du är en viktig del i arbetet.

Bildspel om bytet - att visa för personal Pdf, 416.7 kB, öppnas i nytt fönster.

Sorteringsfolder för verksamheter Pdf, 319.2 kB, öppnas i nytt fönster.

Vad händer med matavfallet?

När ditt matavfall har samlats in körs det till en förbehandlings­anläggning. Där mals, blandas och pressas matavfallet till en trögflytande massa, som sedan skickas vidare till en rötnings­anläggning.

Rötning är en mikrobiologisk nedbrytning av organiskt material i syrefri miljö. Vid rötning bildas biogas som huvudsakligen består av metan och en del koldioxid. Biogas används med stor fördel som fordonsbränsle. Andra användnings­områden är el- och värmeproduktion.

Vid rötning bildas också biogödsel som är godkänt för ekologisk odling. Biogödsel innehåller både näring och spårämnen och ersätter konstgödsel inom jordbruket.

Illustration kretslopp matavfall

Varför kan jag inte använda bioplastpåse?

Biopåsar med stoppskylt

Bioplastpåsar är gjorda för kompostering

Tidigare har vi komposterat matavfallet och då fungerade bioplastpåsarna bra. De hann brytas ner fullständigt i den industriella komposteringsprocess som pågick under flera månader.

I dag rötar vi matavfallet

Sedan några år tillbaka komposterar vi inte längre matavfallet, istället rötar vi det för att tillverka biogas och biogödsel. Det är något vi är både stolta och glada över eftersom vi nu får ut största möjliga miljönytta av matavfallet, samtidigt som vi har möjlighet att uppfylla de nationella miljömålen, som säger att även energin i matavfallet ska tas omhand. Bioplastpåsarna är inte anpassade för rötning och orsakar följande problem:

  • De fastnar i maskinerna i den förbehandlings­anläggning som förbereder matavfallet innan det skickas vidare till rötning. Konsekvensen blir återkommande och kostsamma driftstopp.
  • Det blir plastrester kvar i matavfallet som går till rötning. Plastresterna hinner inte brytas ner i rötningsprocessen och resultatet blir att bönderna får ut plast på sina åkrar med biogödseln.

Hur gör man i andra kommuner?

Förändringen kommer på sikt att gälla hela Dalarna eftersom vi skickar vårt matavfall till samma behandlings­anläggningar. Det kan skilja sig åt mellan kommunerna när i tiden man genomför förändringen, men flera andra dalakommuner har också påbörjat arbetet med att fasa ut bioplastpåsarna.

Det finns dessutom flera exempel ute i landet där man redan idag använder papperspåsar och papperssäckar för insamling av matavfall från verksamheter, eftersom man även där rötar matavfallet.

Tips för att få papperspåsar och säckar att fungera bra

45-literssäcken består av dubbla lager vattenavvisande och våtstarkt papper. Den tål blötare matavfall än de mindre påsarna som bara har ett lager papper, men klarar inte av vätska så som bioplastpåsarna gör. Därför är det viktigt att se över rutiner för hantering av matavfall för att det ska vara så torrt som möjligt när det slängs i säcken.

Här har vi samlat våra några tips för att övergången till papperspåsar och papperssäck ska fungera smidigt.

Det blöta hälls av från en plastbunke ned i en annan

Låt blött matavfall rinna av

Grytor, soppa och annat blött matavfall behöver rinna av innan det slängs i säcken. Det finns speciellt framtagna silar anpassade för matavfallskärl som du kan använda. Du kan även ta en hålkantin eller durkslag som placeras i en diskho.

Placera gärna en hink för blött matavfall vid diskinlämningen i matsalen. På så sätt kan man låta matresterna rinna av innan de slängs i papperssäcken, tipsar Susanne Karelius kostchef på Haraldsbo produktionskök i Falun.
- Vi lagar 5500 portioner dagligen och alla som jobbar i köket tycker att det har fungerat bra att byta från biopåsar till papperspåsar.

Skärbräda med grönsaksrester töms ned i en säck

Fyll inte säcken

Magnus Norberg Köksmästare på ISS storkök i Falun tycker att säckarna fungerar bra.
- Fyll inte säcken upp till kanten, utan byt hellre säck en extra gång, så att man kan rulla ihop den ordentligt. Vi har även som rutin att rengöra avfallskärlen kontinuerligt.

Spola gärna av kärlen efter att sopbilen tömt, så håller du en god hygien och slipper dålig lukt i avfallsutrymmet.

Mat i plastbehållare på väg att slängas

Samla in matavfall i mindre behållare

Det är inte nödvändigt att ha en påse eller säck i varje utrymme i köket där det uppstår matavfall. Till exempel går det lika bra att i renseriet lägga matavfall i en mindre behållare eller hink, som du sedan tömmer i en säck. Säcken kan finnas på en annan plats i köket. Då kan också matavfallet rinna av vid behov.

Lägg torrt matavfall i botten av säcken

Utnyttja torrt matavfall genom att lägga det i botten av påsen eller säcken. I butiker där man säljer bröd kan till exempel bake-off bröd som blivit kvar sparas för att användas till detta.

papperspåse i ställning

Placera påsarna luftigt

Papperspåsarna på 9 och 22 liter måste placeras så att luften kan cirkulera runt dem, använd avsedda plasthållare. På så sätt kan påsen andas och fukten i matavfallet kan avdunsta.

För kaffemaskiner

Prova med 22-literspåsen. Den kan fungera, men det kan bli problem att den blöter igenom ibland. Om du väljer att behålla bioplastpåsen till kaffemaskiner, så ska hela påsen inklusive sumpen slängas i det brännbara restavfallet.

Informera!

Informera alla anställda om hur viktigt det är att matavfallet hanteras på rätt sätt och att det är en viktig resurs att ta tillvara.

Påsar, säckar och tillbehör

För att göra det enkelt för dig som verksamhetskund, så säljer vi både papperspåsar, papperssäckar och tillbehör för sortering av matavfall. En del säljs på vår återvinningscentral i Falun, annat beställs via vår hemsida. Se information under respektive produkt nedan.

Samtliga påsar och säckar är tillverkade av förnyelsebar råvara, är helt nedbrytningsbara och bidrar positivt till rötningsprocessen. Papperet är vattenavvisande, fukttåligt och framtaget speciellt för att användas till matavfall.

Priser 2024

För mer information om respektive produkt, se längre ned på sidan.

Priser exklusive moms

Produkt

Antal

Kronor

(exklusive moms)

Papperspåse 22 L

100st/bunt

342

Plasthink till påse 22 L

1 st

70

Trådställning till plasthink 22 L

1 st

98

Papperssäck 45 L rak modell

20st/bunt

100

Säckhållare
(till säck 45 L rak modell)

1 st

1850

Säckhållare inklusive lock
(till säck 45 L rak modell)

1 st

2279

Papperssäck 45 L, vidare modell

20st/bunt

112

Sorteringstunna 37 L
(till säck 45 L, vidare modell)

1 st

107

Rullstativ

1 st

1363

Överdel till rullstativ

1 st

403

Dubbelvagn med avrinningshink

1 st

3199

Tratt

1 st

407

Sil för matavfall

1 st

439

Hur får jag tag på påsar och utrustning?

Köp på återvinningscentral

Påsar, säckar och vissa tillbehör för sortering kan köpas direkt på återvinnings­centralen i Falun. Den sorteringsutrustning som finns att köpa där är plasthink till 22-literspåsar och den gröna sorteringstunnan på 37 liter. Plasthållaren till 9-literspåsar är kostnadsfri och finns också att hämta.

Beställ och få det levererat

Beställning av större volymer av påsar eller säckar, och samtliga tillbehör för sortering, gör du i beställnings­formuläret på fev.se, via telefon 023-77 49 00 eller via mejl till info@fev.se. Fri frakt över 8oo kronor.

För information om vårt sortiment och när utkörning är möjligt – läs mer per produkt i listan nedan.

Faktura

När du köper påsar och tillbehör från oss måste du kunna lämna följande uppgifter för fakturan:

  • Företagets namn och organisationsnummer
  • Fakturaadress
  • Referens

Egen leverantör

Vill du hellre köpa påsar och säckar från en egen leverantör går det bra så länge de uppfyller kraven på papperspåsar för matavfalls­insamling:

  • Påsen ska vara avsedd för rötning och uppfylla kraven SPCR120 (låga halter av tungmetaller)
  • Påsen ska vara biologiskt nedbrytbar och uppfylla kraven enligt standarden SS EN-13432.
  • Påsen ska bestå av vattenavvisande, högtöjbart, våtstarkt kraftpapper. Påsen ska vid normal hantering släppa igenom fukt, men inte vätska.
  • Påsens papper ska vara minst 70 g/m2

Papperspåse 9 L - för hushåll, personalutrymmen m.m.

Papperspåsar 9 liter

För att 9-literspåsen ska fungera bra måste den placeras i tillhörande hållare som ventilerar påsen och dess innehåll så att fukt kan avdunsta. Den här påsen kan användas till exempel i personalutrymmen på ett företag eller på avdelningar i förskola och äldreboenden.

Mått: 200x150x360 mm (BxDxH)

Påsarna kan du hämta kostnadsfritt på våra återvinnings­centraler i Falun, Bjursås och Svärdsjö.

Plasthållare till påse 9 L

hållare till 9-liters påse

Plasthållare som passar till 9-literspåsen. Kan även fästas på vägg eller skåpsdörr.

Mått: 255x200x200 mm (BxDxH)

Plasthållaren kan du hämta kostnadsfritt på våra återvinningscentraler i Falun, Bjursås och Svärdsjö.

Papperspåse 22 L

Ställning för 22 literspåse

22-literspåsen är av liknande typ som 9-literspåsen. För att den ska fungera bra är det en fördel att placera den luftigt i tillhörande hink med invändigt stålstativ.

Mått: 320x160x430 mm (BxDxH)

22-literssäcken kan köpas på Falu återvinningscentral mot faktura. Buntar med 100 st påsar.

Om du önskar leverans är leveranstiden 15 arbetsdagar. Beställning görs på länken nedan.

Beställ påsar här på fev.se (till formulär)

Plasthink till påse 22 L

Hållare för 22-liters påse

Till 22-literspåsen finns en plasthink. En trådställning kan också beställas separat för att påsen ska kunna placeras luftigare i hinken.

Mått på hinken: 395/275x315 mm (B/bxH)

I startpaketet för verksamhetskunder ingår vid behov en plasthink med trådställning. Vill du ha flera kan du köpa dem på Falu återvinningscentral 
eller beställa på länken nedan. Leverans ingår. Leveranstid 15 arbetsdagar.

Beställ hinken här på fev.se (till formulär)

Trådställning till plasthink 22 L

Trådställning

Till 22-litershinken finns en trådställning i metall, som används för att påsen ska kunna placeras luftigare i hinken.

Trådställningen kan du köpa på Falu återvinningscentral eller beställa på länken nedan. Leveranstid 15 arbetsdagar.

Beställ trådställning här på fev.se (till formulär)

Papperssäck 45 L rak modell

Papperssäck 45 liter

45-liters säcken är gjord av dubbla lager vattenavvisande kraftpapper. Den upplevs av många som mer stabil att använda och hantera än bioplastpåsen och är lämplig för de livsmedelsverksamheter där större mängder matavfall uppstår. Säcken finns i en rak modell som passar till säckhållaren och en vid modell som passar bättre för den gröna sorteringstunnan.

Mått: 550x180x650 (BxDxH)

45-literssäcken, rak modell, kan köpas på Falu återvinningscentral.

Om du önskar leverans är leveranstiden 15 arbetsdagar. Beställning görs på länken nedan.

Beställ säckar här på fev.se (till formulär)

Säckhållare (till säck 45 L, rak modell)

Hållare för 45-literssäck med lock och hjul

Till 45-literssäcken, rak modell, finns en säckhållare (vagnen på bilden). Säckhållaren finns både med och utan lock.

Mått på säckhållare: 400x385 x850 mm (BxDxH)

I startpaketet för verksamhetskunder ingår en säckhållare eller ett rullstativ (som vi levererar till er).

Önskar du flera, gör beställning på länken nedan. Leveranstid 15 arbetsdagar.

Beställ säckhållare här på fev.se (till formulär)

Papperssäck 45 L, vidare modell

Papperssäck

45-liters säcken är gjord av dubbla lager vattenavvisande kraftpapper. Den upplevs av många som mer stabil att använda och hantera än bioplastpåsen och är lämplig för de livsmedelsverksamheter där större mängder matavfall uppstår. Den här säcken har lite andra mått än den raka säcken och är vidare upptill, så att den kan vikas över kanten på den gröna sorteringstunnan.

Mått: 650x160x600 mm (BxDxH)

45-literssäcken, vidare modell, kan köpas på Falu återvinningscentral.

Om du önskar leverans är leveranstiden 15 arbetsdagar. Beställning görs på länken nedan.

Beställ påsar här på fev.se (till formulär)

Sorteringstunna 37 L (till säck 45 L, vidare modell)

Grön tunna med påsa på stativ

Den gröna sorteringstunnan på 37 liter finns i många verksamheter idag och kan även köpas av oss. Om du vill ha en säck som går att vika över kanten, så ska du använda den speciella 45-literssäcken, vidare modell. Även rak modell av 45-literssäcken fungerar, men är smalare och kan inte vikas över kanten.

Mått: Diameter 395 mm, Höjd 430 mm

Sorteringstunnan kan du köpa på Falu återvinningscentral eller beställa på länken nedan. Leveranstid 15 arbetsdagar.

Beställ sorteringstunna här på fev.se (till formulär)

Rullstativ

Rullstativ

Rullstativet kan användas både till den runda gröna sorteringstunnan och till den fyrkantiga hinken för 22-literspåsar.

Mått: 460x270x390 mm (BxDxH)

I startpaketet för verksamhetskunder ingår en säckhållare eller ett rullstativ (som vi levererar till er).

Önskar du flera rullstativ, gör beställning på länken nedan. Leveranstid 15 arbetsdagar.

Beställ rullstativ här på fev.se (till formulär)

Överdel till rullstativ

Överdel rullstativ

Vid äldre rullstativ med hållare enbart för rund tunna, kan den övre delen bytas till en hållare som passar både rund och fyrkantig tunna eller hink.

Beställning görs på länken nedan. Leveranstid 15 arbetsdagar.

Beställ överdel här på fev.se (till formulär)

Dubbelvagn med avrinningshink

Dubblevagn med avrinning

Dubbelvagn med säckhållare för 45-liters papperssäck och hink med sil för avrinning av blött matavfall. Tratt för säckhållare ingår.

Mått: 820x450x850 mm (BxDxH)

Beställning görs på länken nedan. Leveranstid 15 arbetsdagar.

Beställ dubbelvagn här på fev.se (till formulär)


Tratt

Tratt

Tratt för att förhindra kladdiga kanter på 45-literssäcken.

Mått: 440/370x140 (B/bxH)

Beställning görs på länken nedan. Leveranstid 15 arbetsdagar.

Beställ tratt här på fev.se (till formulär)

Sil för matavfall

Sil för avrinning

För avrinning av blött matavfall. Passar bra till plasthinken för 22-literspåsen.

Mått: 440/370x140 (B/bxH)

Beställning görs på länken nedan. Leveranstid 15 arbetsdagar.

Beställ sil här på fev.se (till formulär)

Frågor och kontakt

Varmt välkommen att kontakta vår kundtjänst så hjälper vi dig med dina frågor.