Nyheten är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

Så här arbetar vi hållbart

Falubocken syns framför fjärrvärmeverket

Vårt mål är att det ska vara enkelt att leva ett hållbart liv i Falun, idag och i framtiden. Nu är hållbarhetsredovisningen för 2023 klar. Den innehåller bland annat satsning på batterilager och modernisering av Vika Strand reningsverk.

Hållbarhet innebär för Falu Energi & Vatten att kunder och kommande generationer ska kunna leva i ett hållbart samhälle som är tryggt och hämtar sin energi från lokala, förnyelsebara resurser.

Fossilfritt 2025

FEV:s mål är att vara 100 % fossilfria till år 2025.

– Vi är på god väg! Vi är stolta över vårt hållbara energisystem med lokalproducerad el, fjärrvärme och fjärrkyla, säger Johan Hedman, VD.

All FEV:s el är lokalproducerad inom Falu kommun och har sitt ursprung i förnybara källor så som bioenergi, solkraft, vindkraft och vattenkraft. Större delen av elen produceras i vårt kraftvärmeverk i centrala Falun. Elhandeln är certifierad enligt ”Schysst elhandel” för att kunder ska kunna känna sig trygga i sitt val av elavtal. Certifieringen är framtagen av branschorganisationen Energiföretagen Sverige.

Batterilager ger stabilitet

Falu Energi & Vattens styrelse fattade under 2023 beslut om att investera i ett batterilager som komplement till det smarta energisystemet. Planen är att anläggningen ska stå klar i slutet av 2024 och ha en effekt motsvarande 12 MW med en energikapacitet på 12 MWh.

– Batterier kan lagra energi från förnybara källor och är en attraktiv investering för oss och i förlängningen våra kunder, säger Markus Åkerberg, som är chef för Elnät, stadsnät och energitjänster.

Modernisering av Vika Strand reningsverk

Under året har FEV påbörjat en ombyggnation av reningsverket i Vika Strand. Anläggningen är gammal och i behov av förnyelse. Det nya verket kommer att rena spillvattnet i bioblock. Bioblocken består av tankar där inplanterade vattenväxter och mikroorganismer skapar en biologisk rening. Innan vattnet släpps ut från bioblocken går det igenom ett kalkrikt material som fångar upp näringsämnet fosfor.

– Den uppsamlade fosforn går sedan att sprida på till exempel produktiv mark eller använda i jordbearbetningsanläggningar. Det nya verket behöver med andra inte använda några fällningskemikalier och det skapas inget avloppsslam som slutprodukt, säger Tobias Söderberg-Jönsson, chef på reningsverket.

Sex centrala områden

Hållbarhetsredovisningen är gjord utifrån sex centrala områden:

  • Attraktiv arbetsplats
  • Vårt värdefulla vatten
  • Engagerad samhällsbyggare
  • Trygga leveranser
  • Fossilfritt
  • Smart resursanvändning

Läs hela hållbarhetsredovisningen här