Biltvättartider - tvätta på rätt sätt!

I helgen 27-28 april pågår Biltvättarhelgen. Vi vill påminna dig om hur du tvättar bilen på rätt sätt. Häng med!

Varje helg är en viktig biltvättarhelg, men för att sprida goda tvättråd dyker nationella biltvättarhelgen upp en gång om året.

Många tvättar bilen på gatan

Så vad handlar Biltvättarhelgen om? Jo, den handlar om vår miljö. Varje år sker ungefär 15 miljoner biltvättar direkt på gatan. Det innebär att olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester rinner rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav. Helgen ska påminna oss om hur vi på ett enkelt sätt kan tvätta bilen utan att skada miljön.

Välj biltvätten istället

Om du tvättar bilen på gatan rinner giftiga tungmetaller, oljerester och kemikalier rakt ut i naturen. Väljer du biltvätten istället så får du både en ren bil och tar hand om vår miljö.

Vill du värna din närmaste badsjö? Här kommer några råd till dig som planerar att tvätta bilen:

  • Biltvätt är bäst. I en automatisk biltvätt eller gör-det-själv-hall finns reningsverk som tar hand om stora delar av föroreningarna från tvättvattnet.
  • Tvätta på gräs. Om du inte har möjlighet att använda en biltvätt – tvätta på en gräsplätt och använda miljömärkta produkter.
  • Vaxa gärna bilen. Med ett vaxlager på bilen blir den lättare att hålla ren. Smuts fastnar inte lika lätt och du slipper använda extra starka rengöringsmedel.
  • Använd miljöanpassade produkter. Även om biltvätten tar hand om det mesta av kemikalierna på utsidan av bilen så är miljöanpassade produkter att föredra när du gör rent insidan.

Du hittar mer information och länkar på:

Så tvättar du bilen