Nej tack till oönskad pappersreklam

Bilden visar en illustration med skog och två dekaler med texten ingen reklam.

Får du oönskad pappersreklam i brevlådan? Då kan du hämta en "nej tack till reklam"-dekal på någon av våra återvinningscentraler eller beställa här.

I Falu kommun har vi kommit en bra bit när det gäller hållbar utveckling. Vi är duktiga på källsortering, återvinning och återbruk. Många av oss shoppar också mindre och minskar vårt matsvinn. Alla dessa små vardagshandlingar bidrar till en smart resursanvändning. Så varför inte plussa på en till enkel handling?

Alla reklamblad, kataloger och broschyrer som landar i våra brevlådor går fint att återvinna och göra nytt papper av. Men det är mycket bättre för miljön att inte tillverka dem alls. Att tacka nej till utskick som du kanske inte vill ha är en minimal insats, som ger effekt om vi är många som utför den.

Hämta eller beställ dekal

Vi har tagit fram en dekal till brevlådan eller postfacket som du kan hämta på våra återvinningscentraler i Falun, Svärdsjö och Bjursås eller beställa i formuläret nedan.

Om du ändå vill få reklam från dina favoritbutiker – välj digital reklam. Obs: Du kommer fortfarande att få samhällsinformation och vissa gratistidningar i brevlådan.

Så många ton samlas in varje år

Tabellen visar mängden papper som samlas in i tidnings- och papperscontainrar vid återvinningsstationerna. Allt papper som samlas in återvinns och blir nytt papper.

Insamlat papper i tidnings- och papperscontainern (återvinningsstationer, Falu kommun)

År 2023

År 2022

År 2021

År 2020

År 2019

År 2018

1 160 ton

977 ton

1 732 ton

1 839 ton

2 003 ton

2 290 ton

Fortsätt göra skillnad

När du ändå är inne i ett härligt flow och väljer bort reklamen i brevlådan, fortsätt att utmana dig själv och andra.

Sortera som ett proffs

Om vi sorterar vårt avfall så kan nästan allt återvinnas eller återbrukas. Vissa saker är självklara hur de ska sorteras, andra är svårare att lista ut.

Så kan du göra skillnad:

Använd Sorteringsguiden när du blir osäkert på hur du ska sortera en grej. Ett annat tips är att göra bolltestet när du ska bestämma om en förpackning ska sorteras som plast eller metall. En chipspåse kan till exempel förvilla vem som helst med sin aluminiumfärgade insida.

  • Krama ihop chipspåsen till en boll och släpp den till golvet. Visst vecklar den ut sig? Sortera den som plast. Gör samma sak med aluminiumfolie. Behåller den bollformen? Sortera den som metall.

Minska matsvinnet

45 kg ätlig mat slängs i soptunnan och hälls ut i avloppet per person och år i Sverige. Mat som skulle kunna ha ätits om den hanterats och förvarats rätt. Visste du till exempel att vi häller ut 425 miljoner koppar kaffe och te i avloppet varje år i Sverige? (Källa: Naturvårdsverket)

Så kan du göra skillnad:

Planera dina inköp och släng inte mat bara för att den passerat bäst före-datum! Titta, lukta och smaka först och våga lita på dina sinnen. Mat som förvaras enligt anvisningarna blir inte farlig för att datumet passeras.

Köpstopp för nya kläder och prylar

En allt större del av människans miljöpåverkan kommer från vår konsumtion av prylar som kläder, skor, möbler och elektronikprodukter. Varje sak du köper lämnar ett avtryck på planeten. I produktionen används metaller, kemikalier, plast, tyg och trä – och allt har ett ursprung och en miljöpåverkan.

Så kan du göra skillnad:

Testa att inte köpa nyproducerade varor under en månad. Du får alltså handla begagnat, men inget nytt. Som en köpfri månad light, men kanske roligare!