Minimeringsmästarna Falun

Nöjd mamma och barn

Hemmet är fullt med grejer, tiden räcker inte till, pengarna försvinner till höger och vänster. Under 2021 startade tävlingen Minimeringsmästarna i Falun. Vi har sju deltagande hushåll som består av olika konstellationer.

Minimeringsmästarna är en nationell tävling där hushåll i hela Sveriget tävlar mot varandra i att minska avfallsmängder. Tävlingen vill inspirera hushåll till att konsumera mer hållbart, minska på avfallet och förstå att vi har möjlighet att påverka i klimatfrågan. Hushållen utmanas i att minska sina avfallsmängder på ett lekfullt och lärorikt sätt.

Så går det till

Under ett års tid kommer medverkande hushåll att delta i fem olika tematräffar där de inspireras och lär sig om respektive tema.

De deltagande hushållen medverkar på tematräffar om

  • Hållbar konsumtion
  • Matsvinn
  • Textil
  • Farligt avfall
  • Delande

På träffarna får hushållen tips, inspiration och möjlighet att utbyta erfarenheter med de andra deltagarna i Falun.

Utöver träffarna får deltagarna olika utmaningar som ska genomföras till nästa träff, till exempel laga mat på rester eller anordna en klädbytarträff med kompisar.

Utmaningarna och andra erfarenheter delas via deltagarnas egna och arrangörernas sociala medier.

En utmaning kan bestå av att laga mat på rester eller bara handla second hand en månad. Poäng delas ut för hur deltagare genomför utmaningar och hur mycket de minskar sitt avfall.

Bli en digital minimeringsmästare

Det fina med Minimeringsmästarna är att alla som vill kan vara med och lära sig att minska sitt avfall, även de som inte deltar i den officiella tävlingen.

Klicka här så får du veta hur du gör för att bli digital minimeringsmästare

Följ deltagande hushåll

I Dalarna medverkar elva kommuner: Avesta, Borlänge, Falun, Gagnef, Leksand, Malung-Sälen, Mora, Orsa, Rättvik, Vansbro och Älvdalen. Totalt har 85 hushåll anmält sig och varje kommun har mellan tre till åtta deltagande hushåll.

– När vi gjorde urvalet av deltagare till tävlingen var det viktiga att hitta en bra blandning av hushåll. Vi har tittat på bland annat sammanställningen av de olika hushållen, motivering, boendeform och område. Det blev en bra blandning av familjer med unga barn eller tonåringar, yngre och äldre personer som bor i olika områden i Falun vilket ger oss en bra mixad grupp, berättar Cajsa.

I Falun har vi utsett sju hushåll av varierande karaktär och boendeform i Falu kommun.

Här kan du läsa om deltagande hushåll

Tävlingens inplanerade träffar

Under resan som Minimeringsmästare får hushållen träffa andra i kommunen på tematräffar under hela året. Där utbyter ni erfarenheter och får tips och inspiration från projektledningen och föreläsare. Tävlingens inplanerade träffar är:

2021

Onsdag 29 september - Förträff, Falu återvinningscentral

Söndag 24 oktober - Tematräff 1, Hållbar konsumtion

Onsdag 8 december - Tematräff 2, Matsvinn

2022

Onsdag 16 februari - Tematräff 3, Farligt avfall

Onsdag 6 april - Tematräff 4, Delande

Onsdag 1 juni - Tematräff 5, Textil

Söndag 16 oktober - Final!

Arrangörer

Falu Energi & Vatten arrangerar Minimeringsmästarna lokalt med stöd från Falu kommun och Kopparstaden.

I Dalarna medverkar följande kommuner: Avesta, Borlänge, Falun, Gagnef, Leksand, Malung-Sälen, Mora, Orsa, Rättvik, Vansbro, Älvdalen

Minimeringsmästarna drivs av Göteborgsregionen och finansieras av Avfall Sverige samt deltagande kommuner.

Minimeringsmästarna pågår i hela Sverige från september 2021 till oktober 2022.

Prenumerera på sidan

Hantera prenumeration

Genom att anmäla dig till prenumerationen samtycker du till att vi lagrar din e-postadress­­. Du kan när som helst avsluta prenumerationen, då tas din e-postadress bort.

Läs om hur vi hanterar dina personuppgifter

Frågor och kontakt

Om du har frågor är du varmt välkommen att kontakta kundtjänst.