Minimeringsmästarna Falun

Under 2021 startade tävlingen Minimeringsmästarna i Falun. En tävling i att minska sin avfallsmängd genom inspiration och kunskap. Tävlingen avslutades under oktober 2022 efter ett år med olika utmaningar.

I Falun hade vi sju deltagande hushåll som var med och tävlade om äran att bli kommunens bästa minimeringsmästare.

Inspirera hushåll till mer hållbart tänk.

Minimeringsmästarna är en nationell tävling där hushåll i hela Sveriget tävlar mot varandra i att minska avfallsmängder. Tävlingen vill inspirera hushåll till att konsumera mer hållbart, minska på avfallet och förstå att vi har möjlighet att påverka i klimatfrågan. Hushållen utmanas i att minska sina avfallsmängder på ett lekfullt och lärorikt sätt.

Under ett års tid deltar de medverkande hushållen i fem olika tematräffar där de inspireras och lär sig om respektive tema.

De deltagande hushållen medverkade på tematräffar om

  • Hållbar konsumtion
  • Matsvinn
  • Textil
  • Farligt avfall
  • Delande

Utöver träffarna får deltagarna olika utmaningar som ska genomföras till nästa träff, till exempel laga mat på rester eller anordna en klädbytarträff med kompisar.

Utmaningarna och andra erfarenheter delas via deltagarnas egna och arrangörernas sociala medier.

Många deltagande hushåll i Dalarna

I Dalarna medverkade elva kommuner: Avesta, Borlänge, Falun, Gagnef, Leksand, Malung-Sälen, Mora, Orsa, Rättvik, Vansbro och Älvdalen. Totalt hade 85 hushåll anmält sig och varje kommun hade mellan tre till åtta deltagande hushåll.

– När vi gjorde urvalet av deltagare till tävlingen var det viktiga att hitta en bra blandning av hushåll. Vi har bland annat tittat på sammanställningen av de olika hushållen, motivering, boendeform och område. Det blev en bra blandning av familjer med unga barn eller tonåringar, yngre och äldre personer som bor i olika områden i Falun vilket gav oss en bra mixad grupp, berättar Cajsa.

I Falu kommun tävlade sju hushåll av varierande karaktär och boendeform.

Under 2021/2022 genomfördes de planerade träffarna med olika teman och aktiviteter. Här kan du läsa mer om träffarna.

Dalarnas Minimeringsmästare 2022

Söndagen den 16 oktober 2022 samlades Dalarnas 26 hushåll i Galaxen i Borlänge för att deltaga i den nationella livesända finalen som alla tävlande i hela Sverige samlades kring.

På plats fanns förutom de deltagande hushåll från Dalarna, en blandning av politiker som representerade de olika avfallsbolagen, projektledare från bolagen och konfrencier Lena Lagestam.

Under eftermiddagen reflekterades det från året som gått och alla deltog digitalt i den stora riksfinalen. Därefter delades pris ut till kommunvinnarna samt till Dalarnas totala vinnare som blev hushållet Kihlberg/Junkala.

Vinnaren i kommunkampen Dalarna 2022 blev hushållet Kihlbert/Junkala. På bilden ser vi Gunnar Kihlberg.

Vinnaren i kommunkampen Dalarna 2022 blev hushållet Kihlbert/Junkala. På bilden ser vi Gunnar Kihlberg.

– Både jag och Hannele gillar att inspirera andra. Vi är båda lärare och stolta att över vara ett föredöme för andra lärare och elever. Att vara minimeringsmästare är ingen uppoffring utan bara roligt och spännande på alla plan. Vi hoppas inspirera andra att prova på det här med minimering, säger en glad Gunnar Kihlberg.

Här kan du lyssna på en intervju som Radio Dalarna gjorde med vinnare Gunnar Kihlberg. Länk till annan webbplats.

De arrangerande bolagen hoppas nu att deltagarna fortsätter sprida budskapet och inspirera så att fler blir bättre på att minimera sitt avfall.

Arrangörer

Falu Energi & Vatten arrangerade Minimeringsmästarna lokalt med stöd från Falu kommun och Kopparstaden.

I Dalarna medverkade följande kommuner: Avesta, Borlänge, Falun, Gagnef, Leksand, Malung-Sälen, Mora, Orsa, Rättvik, Vansbro, Älvdalen

Minimeringsmästarna drivs av Göteborgsregionen och finansieras av Avfall Sverige samt av deltagande kommuner.

Prenumerera på sidan

Hantera prenumeration

Genom att anmäla dig till prenumerationen samtycker du till att vi lagrar din e-postadress­­. Du kan när som helst avsluta prenumerationen, då tas din e-postadress bort.

Läs om hur vi hanterar dina personuppgifter

Frågor och kontakt

Om du har frågor är du varmt välkommen att kontakta kundtjänst.