Nyheten är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

El - en riktig snackis

mamma läser bok för två barn med en tänd lampa vid sidan om

När det är som mörkast behöver vi den som mest. När kaffet ska kokas tar vi den för given. När den försvinner blir vi fundersamma och när den är dyr vill vi så klart veta varför. Den 23 januari varje år brukar vi uppmärksamma elen. En så självklar och nödvändig produkt för de flesta av oss. 

Just i år kan vi konstatera att elen kanske inte behöver en speciell dag, den är nu vår mest omdebatterade produkt.

Men vi kan ju använda denna dag till att faktiskt tänka på att elen vi betalar för ger oss väldigt mycket. Möjlighet att tvätta i tvätt- och diskmaskin, en varm kopp kaffe, tända lampor när det är mörkt och i dagens pandemitider så har vi möjlighet att hålla digital kontakt tack vare elen.

Om du stannar upp ett tag och funderar på hur en dag utan el skulle se ut så förstår du vidden av vårt beroende av alla dessa strömmande elektroner.

Vi har det bra i Sverige

Leveranssäkerheten i Sverige är 99,99 procent. Och det är inte vilken el som helst. 98 procent av elen som produceras i Sverige är fossilfri.

Här i Falun tillverkar vi 100 procent förnybar el. Den största delen av vår produktion kommer från våra två kraftvärmeverk på Ingarvet, där lokala biobränslen blir till miljövänlig el och fjärrvärme. Men elen kommer också från vindkraftverken på Tavelberget och Högberget, vattenkraft i Sundborn och en liten del biogas från Reningsverket i Främby.

Här kan du läsa mer om hur vår el produceras

Läs mer om varför priset är så högt just nu