Nyheten är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

Vi snackar el med Per

Nu när vi är en bit in på vintern sammanfattar vi hur det har sett ut hittills och tittar framåt hur den fortsatta utvecklingen på elmarknaden kan se ut. Per Magnusson vår produktchef för elhandel har koll på läget.

Vi har haft en period med sträng kyla vilket har lett till hög efterfrågan på el och därför har elpriserna varit höga ett tag.

- Under perioder med kyla är det viktigt att kraftproduktionen fungerar optimalt, framför allt att kärnkraften har hög tillgänglighet. När det är kallt producerar ofta vindkraften mindre och vattenkraften får arbeta hårt samtidigt som lite nederbörd minskar nivåerna i vattenkraftsmagasinen. Under jul- och nyårshelgerna märkte vi en nedgång i elförbrukningen eftersom många arbetsplatser var stängda, berättar Per Magnusson, produktchef för elhandel på Falu Energi & Vatten.

Just nu befinner vi oss i en mildare väderperiod men snart väntas kylan återvända. Detta kommer återigen öka efterfrågan på el, både för uppvärmning och till våra industrier. Priserna förväntas stiga igen och troligen till betydligt högre nivåer än under jul och nyår.

- Vi kommer att behöva vänja oss vid betydande svängningar i elpriserna även framöver. Kallt väder ökar efterfrågan och resulterar i högre elpriser, medan milt och blåsigt väder genererar mer vindkraft och kan ge betydligt lägre elpriser, säger Per Magnusson.

I framtiden kommer vi också att vara mer beroende av el, och det är viktigt att vi tar ett ökat ansvar för hur och när vi använder el.

Här hittar du fler tips på hur du kan minska din förbrukning. Länk till annan webbplats.

Falupriset – ett tryggt elavtal

För dig som bor i Falu kommun rekommenderar vi dig att teckna Falupriset.

Syftet med Falupriset är tryggheten att undvika pristoppar och få ett långsiktigt stabilt elpris. Genom att en del av priset är rörligt så gynnas du också när spotpriserna är låga.

Falupriset består av ett grundpris (80 procent) och ett rörligt pris (20 procent). Grundpriset är för närvarande 95 öre/kWh inklusive moms. Elcertifikat och övriga inköpskostnader, samt månadsavgift 40 kr tillkommer.

Målet just nu är att behålla grundpriset under resten av vintern och att vi ska kunna sänka det till våren.

Läs mer och teckna Falupriset här.